torstai 10. maaliskuuta 2016

URBAANILUONTO – kaupunkiviljelyä ja taidetta Kannelmäessä

Zodiak – Uuden tanssin keskuksen Minun nimeni on –taideprojekti (MNO) ja Helsingin Taiteilijaseuran TAIDEKEHÄ-hanke etsii osallistujia kaupunkiviljelyä, tanssia ja kuvataidetta yhdistävään Urbaaniluonto-yhteistyöprojektiinsa keväälle 2016. Projekti sisältää maksuttomia työpajoja, jotka tähtäävät yhteisöpuutarhan perustamiseen Sitratorille ja Antinniitylle sekä elo-syyskuussa Sitratorilla järjestettäviin sadonkorjuu-iltamiin. Projektiin kautta avautuu mahdollisuus vaikuttaa omin käsin Kannelmäen alueen viihtyvyyteen ja tutustua kaupunkiluontoon sekä Kannelmäen alueeseen uudenlaisesta näkökulmasta.

Valokuva: Uupi Tirronen
VILJELYTYÖPAJAT
Urbaaniluonto-projekti laukaistaan käyntiin keskiviikkona 30.3. Kanneltalon aulassa klo 12-20 Sari Palmgrenin The Earth Song –esitysten yhteydessä. Kylvötapahtumassa kuka tahansa saa liittyä mukaan siementen kylvämiseen. Kasvin saa viedä kotiin kasvamaan ja tuoda osaksi yhteisöpuutarhaa myöhemmin kesällä. Kaikille avoimet viljelytyöpajat alkavat keskiviikkoisin 6.4. klo 18:00-20:00 Kanneltalon aulassa ja niitä järjestetään kerran viikossa 22.6. asti. Toukokuussa työpajat vaihtuvat maanmuokkaus-, kylvö- ja istutustöihin ja jatkuvat elokuussa, jolloin päästään näkemään ja kokemaan, mitä puutarhassa on tapahtunut kesän aikana. Viljelytyöpajat ohjaa puutarhapedagogi Janne Länsipuro. Työpajoissa myös havainnoidaan kasvien kasvua piirtämällä kuva- ja performanssitaiteilija Jenny Suhosen johdolla. Työpajaan voi osallistua kokonaisuudessaan tai pistäytyä mukaan yksittäisinä kertoina.

LUONTOTANSSI-TYÖPAJA
Toukokuussa osana Urbaaniluonto-projektia järjestetään Jenni Koistisen ohjaama Luontotanssi-työpaja, jossa havainnoidaan kehollisesti ja luonnonpaikkoja lähiöympäristössä. Työpajassa herkistytään paikkojen erityislaatuisuudelle ja yksityiskohdille sekä etsitään tanssin villiä luontoa. Mukana työpajoissa on live-muusikko. Työpajoissa luodaan myös liikekäsikirjoitus, joka esitetään osana Sadonkorjuu-iltamia. Työpaja järjestetään neljän kerran sarjana maanantaisin 2.-23.5. klo 18-20 ja toisen kerran elokuussa. 

O-MA-LO-VI-TYÖPAJAT
Osana projektia voi osallistua myös kuva- ja performanssitaiteilija Jenny Suhosen ohjaamaan
O-ma-lo-vi-työpajaan, jossa Kannelmäen ympäristöä pyritään havainnoimaan uusilla tavoilla. Tavoite on etsiä yhteisiä voimauttavia paikkoja, jotka siivotaan roskista. Roskia tutkitaan löytöretkeilijän tavoin, mitä kaikkea paikassa on aikaisemmin tapahtunut. Löytyneet roskat dokumentoidaan ja niistä rakennetaan näyttely Kanneltalon vitriineihin. Työpaja järjestetään kolmen tapaamisen sarjana la 1.5. klo 11–13, la–su 7.–8.5. klo 11–16 ja la 21.5. klo 17-19.

SADONKORJUU-ILTAMAT
Projekti huipentuu sadonkorjuu-iltamiin Sitratorilla elo-syyskuussa. Sadonkurjuu-tapahtumissa juhlitaan yhteisöpuutarhan hyötykasvien kesän aikana tuottamaa satoa. Iltamien ohjelmassa nähdään muun muassa MNO:n osallistujien luomia esityksiä ja ammattiesiintyjien tulkintoja projektiin osallistuneiden lapsiryhmien tekemistä liikekäsikirjoituksista.

ILMOITTAUTUMISET
Viljelytyöpajoihin voi ilmoittautua mukaan missä vaiheessa tahansa, mutta alusta asti mukaan haluavien toivotaan ilmoittautuvan 31.3. mennessä osoitteeseen terhi.pursiainen@zodiak.fi. Luontotanssi-työpajan ilmoittautumiset viimeistään 27.4.

LISÄTIETOJA
MNO:n tuottaja Terhi Pursiainen
terhi.pursiainen@zodiak.fi
p. 040 867 5262
www.facebook.com/mnozodiak

TAIDEKEHÄ-hankkeen tuottaja Magdalena Åberg
magdalena@aberg.fi
p. 040 515 6845
www.facebook.com/Helsingin-taiteilijaseuran-TAIDEKEHÄ-hanke-1499967490309714

TAIDEKEHÄ on Helsingin taitelijaseuran (HTS) hanke, jonka vuoden 2016 kohdealueena on Kannelmäki. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa Kaarelan alueelle erilaisia yhteisöllisiä kuvataideprojekteja, jossa kuvataiteilijat luovat jotain uutta yhdessä asukkaiden kanssa. Vuoden 2016 projekteja ovat Urbaaniluonto-projektin lisäksi mm. Nella Keskisarjan Muistoprojekti, Enni Kömmistön yhteisöllinen patsashanke sekä Pauliina Jokelan, Elina Rantasuon ja Laura Ukkosen Tutustu piirtäen -muotokuvatyöpaja. Suurin osa työpajoista on avoimia kaikille (osittain alueellisille kohderyhmille), eikä vaadi aikaisempaa kuvataiteellista osaamista. Hanke on osa Helsingin Kulttuurikeskuksen Helsingin mallia.

Ei kommentteja:

Voit kommentoida klikkaamalla tekstin otsikkoa. Tekstin lopusta löydät kommentointi-linkin.

© Zodiak – Uuden tanssin keskus