keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Flashmob - päivä 5.

Perjantaina 10.6. oli flas mob/kansalaisvaikuttamisen kurssimme ensimmäisen viikon viimeinen päivä ja henkilökohtainen tunnelma on väsynyt, mutta onnellinen. Viikon aikana on tullut paljon kaikenlaista ajattelemisen aihetta ja synnyttänyt pieniä flash mobin poikasia, jotka toivottavasti kesän muhittuaan kehittyvät valmiiksi, tai ainakin hyvään vaiheeseen elokuuhun mennessä, jolloin projektimme taas jatkuu.

Tänään menimme ensimmäistä kertaa kokeilemaan ulkotilaan aikaisemmin tekemiämme scoreja ja vähän myös parkourasimme, ja oli hauskaa saada vähän tuntumaa siihen, miltä tuntuu erilaisissa ympäristöissä ja ihmisten tarkkailun alla liikkua ja touhuilla totutusta poikkeavilla tavoilla. Aluksi tuntui oudolta jo pelkästään alkulämpänkin tekeminen Sitra-torilla ja oli jotenkin hyvin tietoinen omasta olemisestaan, mutta melko pian touhu alkoi tuntua hyvin luonnolliselta ja melkein unohti muiden ihmisten olemassaolon. Parkourista innostuin aika paljon ja se oli huomattavasti helpommin lähestyttävää kuin olen ajatellut kaikkien youtube-videoiden perusteella, joissa tehdään huimia hyppyjä ja kaikenlaisia akrobaattisia kuvioita. Oli virkistävää suhtautua liikkeeseen ympäristön kautta ja kuunnella, minkälaisia impulsseja se tarjoaa, sillä olen tottunut lähestymään tanssia ja liikettä ensisijaisesti omien sisäisten impulssien kautta.

Kurssin alussa flash mob – termi oli jokseenkin tuttu, mutta kun kävimme käsitettä kurssilla vähän tarkemmin läpi, alkoi sitä ajatella paljon laajemmin. Olin esimerkiksi mieltänyt flash mobit hyvin vahvasti juuri tanssillisen flash mobien kautta ja ajatellut sen oleelliseksi osaksi termiä, mutta tajusin, että käsitteen puitteessahan voi tehdä melkein mitä vaan. Viikko on ollut hyvin kokonaisvaltainen ja vähän raskaskin ja välillä on tuntunut, että omien suunnitelmien suhteen pää on lyönyt ihan tyhjää, eikä tiedä, mistä saisi tarttumapintaa, mutta kurssilla tehdyt tehtävät ja harjoitteet helpottivat alkuun pääsemistä.

Flash mob on perinteisesti ollut ehkä enemmän hetkellinen viihdyttävä pläjäys, joka ilahduttaa arjen keskellä, ilman sen kummempia syvempiä motiiveja, mutta mielestäni se on myös vaikuttamisen muotona oiva väline, sillä vaikka flash mobin valmistelu monenlaista valmistelua vaatii, siinä missä mielenosoituksenkin järjestäminen, niin jollain tavalla siinä on myös tiettyä ketteryyttä ja monipuolisuutta. Jos nyt ei esimerkiksi teitä aio sulkea, niin ainakin pienimuotoisemman tempauksen voi toteuttaa sen kummemmin viranomaisille ilmoittamatta ja yllättävän ja huomiotakin herättävä muodon takia viesti voi saada enemmän näkyvyyttä. Flash mobin sanoma voi toisaalta olla vähän monitulkintaisessa muodossa, mutta ainakin itse uskon hitaiden ja alitajuisten prosessien voimaan ihmisten mielten ja kehojen liikuttajana.

-Karoliina Kuisma

Valokuva: Sari Palmgren

Ei kommentteja:

Voit kommentoida klikkaamalla tekstin otsikkoa. Tekstin lopusta löydät kommentointi-linkin.

© Zodiak – Uuden tanssin keskus