Osallistujien kanssa lähdemme liikkeelle lajin perusteista ja perehdymme turvalliseen harjoittelukulttuuriin, mutta jo pian tämän jälkeen jalkaudumme kauemmaksi Sitratorista ja tutustumme Kannelmäkeen parkour-linssien läpi. Laji on täysin ympäristön ehdoilla liikkumista ja sieltä itselle sopivien haasteiden ja liikkeen mahdollisuuksien löytämistä, joten pian aloittamisen jälkeen alkaa ympäristöstä aueta mahdollisuuksien kirjo, johon ei aikaisemmin ole kiinnittänyt huomiota. Arkiympäristöstä alkaa havaita yksityiskohtia ja paikkoja, jotka eivät ole aikaisemmin tuntuneet mielenkiintoisilta, mutta nyt tarjoavatkin mahdollisuuksia liikkumiseen jossa vain oma mielikuvitus ja mielihalut ovat rajana. Lajia ei ole sidottu mihinkään tiettyyn tyyliin, vaan perusteiden oppimisen jälkeen voi harjoitteluaan ja liikkumistaan viedä juuri siihen suuntaan kuin haluaa. Pääsääntöisesti liikkeessä pyritään sulavuuteen, ketteryyteen ja äänettömyyteen (johon mallia voi ottaa vaikkapa kissaelämiltä) ja käytetään paljon hyväksi havaittuja tekniikoita ja variaatioita niistä, mutta kurssilaisten kanssa voimme liikkua esimerkiksi hidastettuna tai ottaa vaikutteita vaikkapa tanssista jos se tuntuu kiehtovalta.
Parkour tarjoaa oivan väylän ymmärtää ympäristön erilaisia arvoja ja käyttötarkoituksia. Kauneus ei ole ainoa tekijä, joka ympäristössä voi tuottaa mielihyvää. Monet rumina pidetyt kaupunginosat tai paikat saattavat olla lajin harjoittelijalle kultakimpaleita. Aita on yleensä tarkoitettu ohjaamaan ihmisten kulkua tai estämään putoamista, mutta parkouraaja näkee sen täynnä mahdollisuuksia. Voisinko astua aidalle ja hypätä siitä tuohon muurille roikkumaan? Entä jos heilauttaisinkin itseni aidan ali ja sitä kautta pääsisin suoraan tuolle kivelle? Voinko poiketa jalkakäytävältä ja erottua massasta? Saako kaupunkia käyttää toisin kuin alunperin on suunniteltu?
Ilmoittaudu mukaan: Parkour tiistaisin 14.4.-12.5. klo 17-19. Tapaamispaikkana Kanneltalon edusta. Liikutaan pääasiassa ulkona, joten huomioi sään mukainen varustus. Ohjaaja: Jukka Tarvainen Ilmoittaudu: operaatiopulssi@hel.fi / puh. 040 664 6773. Ilmoita: nimi, asuinkaupunginosa, ikä, puhelinnumero, sähköposti.
Valokuva: Liisa Söderlund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti