Historia

MINUN NIMENI ON 2012-2015
Minun nimeni on - Vuosaari 2012

Zodiakin yleisötyön painopiste oli syksyllä 2012 Itä-Helsingissä toteutetussa Minun nimeni on -taideprojektissa. Projektia varten kuultiin lähes sataa eri-ikäistä ihmistä Vuosaaren ja Itäkeskuksen alueelta. Heidän kuulemisensa pohjalta suunniteltiin Minun nimeni on -projekti, jonka tärkeimmäksi tavoitteeksi muodostui alueen eri väestöryhmien yhteen saattaminen, erityisesti maahanmuuttajataustaisen ja kantaväestön kohtaaminen ja vuorovaikutus. Projekti käynnistyi syyskuussa työpajoilla, joita ohjasivat koreografi Jenni Koistinen ja teatteriohjaaja Salla Taskinen. Työpajoissa vierailivat myös tanssija-parkour-ohjaaja Jukka Tarvainen sekä tanssija-koreografi Jaakko Simola. Työpajojen lähtökohtana ja koko projektin teemana oli osallistujien nimet ja niihin liittyvät tarinat. Työpajat jatkuivat syys- ja lokakuun ajan.

 Minun nimeni on -projektin toinen vaihe käynnistyi marraskuussa videoteoksen myötä. Työpajoihin osallistuvilla oli mahdollisuus päästä mukaan tanssija-koreografi Sari Palmgrenin ohjaamaan videoteokseen, joka kuvattiin marraskuun aikana. Videoteoksessa jatkettiin samojen teemojen käsittelyä ja työstettiin edelleen työpajoissa syntynyttä liikemateriaalia.Projekti huipentui 18.12.2012  Minun nimeni on -päätösklubiin Vuotalossa. Klubilla nähtiin Sari Palmgrenin ohjaama videoteos sekä Jenni Koistisen ohjaama tanssiteos. Tuomas Norvio sävelsi musiikit videoihin ja esitykseen. Hän toimi myös Minun nimeni on -päätösklubin dj:nä. 

 
Minun nimeni on -työryhmään kuuluivat lisäksi mediataiteilija Merja Nieminen ja valokuvaajat Tuomas Linna ja Antti Ahtiluoto. Merja Niemisen käsialaa olivat Minun nimeni on - verkkosivut. Tuomas Linna ja Antti Ahtiluoto dokumentoivat projektia. Valokuvista syntyi Minun nimeni on -valokuvanäyttely, joka oli esillä Vuotalon galleriassa 8.-26.1.2013 ja sen jälkeen Zodiakin aulassa Kaapelitehtaalla 14.2.-8.3.2013.  

Minun nimeni on -projekti toteutettiin yhteistyössä Vuotalon ja Stoan kanssa. Hanketta tuki Helsingin kulttuurikeskus.

Linkki Minun nimeni on - Vuosaari videoihin: Videot 2012


Minun nimeni on –Kannelmäki 2013

Syksyllä 2013 Minun nimeni on-projekti jalkautui Kannelmäen. Mukana oli lähes sata eri-ikäistä osallistujaa. Koko hankkeen taiteellisena vastaavana jatkoi Jenni Koistinen. Muita taiteilijoita projektissa oli tanssijat Jukka Tarvainen ja Sibiry Konate sekä tanssija-koreografit Sari Palmgren ja Jaakko Simola.

Projektin aikana kuvattiin Minun nimeni on -videot, joissa 16 työpajoissa mukana ollutta ihmistä tanssi oman soolonsa eri puolilla Kannelmäkeä. Videot ohjasi Sari Palmgren ja kuvasi Päivi Kettunen. Työryhmässä oli mukana myös kuvausassistentti Heini Mäntylä. Valmiit videot julkaistiin Minun nimeni on - sivustolla joukukuussa 2013.

Videot olivat myös osa Jenni Koistisen ohjaamaa Minun nimeni on -teosta, jonka  ensi-ilta oli Kanneltalossa 5.12.2013 klo 18. Muut esitykset olivat 9.12.,10.12. ja 11.12.

Minun nimeni on -työryhmään kuuluivat lisäksi äänisuunnittelija-muusikko Tuomas Norvio, dramaturgi Jani-Petteri Olkkonen, mediataiteilija Merja Nieminen ja valokuvaajat Tuomas Linna ja Antti Ahtiluoto. Tuomas Norvio sävelsi musiikit videoihin ja esitykseen. Hän toimi myös Minun nimeni on -ensi-ilta juhlan dj:nä. Merja Niemisen käsialaa olivat Minun nimeni on - verkkosivut. Tuomas Linna ja Antti Ahtiluoto dokumentoivat projektia. Valokuvista syntyi Minun nimeni on -valokuvanäyttely, joka oli esillä Kanneltalon galleriassa 11.12.2013-18.1.2014 ja sen jälkeen Zodiak - Uuden tanssin keskuksen lämpiötilassa. 

Minun nimeni on -projekti toteutettiin yhteistyössä Kanneltalon kanssa. Hanketta tuki Helsingin kulttuurikeskus.

Linkki Minun nimeni on - Kannelmäki videoihin: Videot 2013

Minun nimeni on - Kannelmäki 2014

Minun nimeni on –yhteisötaideprojekti sai jatkoa syksyllä 2014 Kannelmäen ja Pohjois-Haagan alueella. Toteutus oli osa pitempiaikaista, kolmivuotiseksi suunniteltua kokonaisuutta. Syksyllä 2014 projektin tarkoitus oli toimia entistä enemmän yhteistyössä alueen toimijoiden ja asukkaiden kanssa, kuunnellen mitä kaupunginosan asukkaat tarvitsevat alueelleen.


Syksyllä 2014 projekti tarjosi alueen asukkaille erilaisia työpajoja ja osallistumis- ja esiintymismahdollisuuksia.  Useissa työpajoissa työskenneltiin liikkeen, tanssin, video, valokuvan ja musiikin keinoin. MNO-projektin työryhmäläiset osallistuivat paikallisten aktiivien järjestämiin tapahtumiin mm. Kanneltalolla sekä järjestivät Zodiak – Uuden tanssin keskuksen Mamuska-esitystaideklubin yhteistyössä ravintola Kannel-Krouvin kanssa ja Flash mob-tapahtuman Kauppakeskus Kaaressa yhteistyössä Kannelmäki-liikkeen kanssa.


Syksyn 2014 aikana mukana oli ryhmiä aivan peruskoulun ensimmäisiltä luokilta seniori-ikäisiin palvelutalon asukkaisiin. Nuorison kanssa työskenneltiin yhteistyössä Kannelmäen Nuorisotalon kautta tarjoten nuorten tarpeisiin sopivia työpajakokonaisuuksia.


Minun nimeni on –yhteisötaideprojektin työryhmä koostui oman alansa ammattitaiteilijoista. Taiteellisena vastaavana toimi aikaisemmiltakin vuosilta tuttu koreografi Jenni Koistinen ja työpajoja pitivät hänen lisäkseen koreografi Sari Palmgren, tanssijat Jukka Tarvainen ja Dayron Napoles Rubant, säveltäjä-muusikko Tuomas Norvio ja valokuvaaja Liisa Söderlund. Projektin tuottajana toimi kulttuurituottaja Ulrika Vilke.


Työpajojen työn tuloksia nähtiin Kannelmäki-liikkeen iltamissa 3.12.2014 klo 18 Kanneltalolla sekä Mamuska-klubilla Kannel-Krouvissa 5.12.2014 klo 19 alkaen. Minun nimeni on -projekti toteutettiin yhteistyössä Kanneltalon kanssa. Hanketta tuki Helsingin kulttuurikeskus.
Minun nimeni on - Kannelmäki 2015


Valokuva: Timo Wright

Minun nimeni on –taideprojekti jatkui vuonna 2015 Kannelmäen ja Pohjois-Haagan alueella. Vuonna 2015 projektin teemana oli koti.

Projekti tarjosi alueen asukkaille erilaisia työpajoja ja osallistumis- ja esiintymismahdollisuuksia. Kevään 2015 aikana järjestettiin neljä erilaista työpajakokonaisuutta. Liisa Söderlundin Omakuva-työpaja ja Jukka Tarvaisen parkour-työpaja järjestettiin yhteistyössä Operaatio Pulssin kanssa alueen nuorille. Maanantaisin Kanneltalolla kokoontui Jenni Koistisen Kotimatkalla -teoskurssi ja kevään lopussa starttasi projektimme uuden jäsenen, säveltäjä-muusikko Juuso Hannukaisen musiikkityöpaja. Molemmat työpajat tähtäsivät materiaalin valmistamiseen Kotimatkalla-kävelyesitystä varten.

Työpajojen lisäksi projekti vieraili Kannelmäen tapahtumissa kevään aikana, mm. Kaarelan Kyläjuhlissa 10.5. ja Lasten Unelma –tapahtumassa 16.5. Kaarelan kyläjuhlissa nähtiin Jenni Koistisen ohjaama pienimuotoinen esitys, jossa oli mukana Kaarelan Puukoulun oppilaita, heidän isovanhempiaan ja koulun entisiä oppilaita sekä henkilökuntaa vuosikymmenten takaa.

Syksy 2015 alkoi 25.8 Kotimatkalla- kävelyesityksen ensi-illalla ja esityskaudella. Esityksen aikana katsojat kulkivat oppaan johdattamina yhteisen reitin Kannelmäessä ja vierailivat viidessä erilaisessa kodissa.

Syyskuussa alkoi Sari Palmgrenin tanssia ja videota yhdistävä Kotivideo-työpaja sekä Liisa Söderlundin toinen Omakuva-työpaja. Näiden työpajojen työskentelyn pohjalta koostettiin Kotona- näyttelykokonaisuus Kanneltalon Galleriaan joulukuussa. Näyttelyn avajaiset olivat 9.12.2015.

Aikaisempien vuosien tavoin Minun nimeni on-projektin tavoitteena oli saavuttaa eri-ikäisiä alueen asukkaita ja tarjota heille mahdollisuus osallistua taiteen tekemiseen. Projekti halusi myös integroitua alueen arkeen, mahdollistaa ihmisten välisiä kohtaamisia ja uusien yhteisöjen syntymistä alueelle. Vuoden 2015 aikana mukana oli ryhmiä aivan peruskoulun ensimmäisiltä luokilta seniori-ikäisiin palvelutalon asukkaisiin.

Minun nimeni on –taideprojektin työryhmä koostui oman alansa ammattitaiteilijoista. Vuonna 2015 taiteellisena vastaavana toimi aikaisemmiltakin vuosilta tuttu koreografi Jenni Koistinen ja työpajoja pitivät hänen lisäkseen koreografi Sari Palmgren, tanssija Jukka Tarvainen säveltäjä-muusikot Tuomas Norvio ja Juuso Hannukainen sekä valokuvaaja Liisa Söderlund. Projektin tuottajana toimi kulttuurituottaja Ulrika Vilke ja loppuvuodesta 2015 Terhi Pursiainen.

Minun nimeni on -projekti toteutettiin yhteistyössä Kanneltalon kanssa. Hanketta tuki Helsingin kulttuurikeskus.

Minun nimeni on - Kannelmäki 2016Vuoden 2016 aikana tapahtui taas paljon MNO projektissa. Edellisten vuosien tapaan MNO tarjosi mahdollisuuden osallistua taiteilijavetoisiin työpajoihin ja esityksiin. Vuonna 2016 projekti tarjosi osallistujilleen myös mahdollisuuden työskennellä itsenäisesti omien ideoiden parissa ja esittää niitä demoluontoisesti projektin tapahtumissa. Toiminta oli avointa kaiken ikäisille, se oli kokonaisuudessaan maksutonta, eikä osallistuminen vaatinut ennakkotaitoja. 


Kevätkausi alkoi tanssitaiteilija Sari Palmgrenin ohjaamalla Ympäristöliike-työpajalla. Työpajassa käsiteltiin kestävää kehitystä ja ympäristöaihetta liikkeen ja musiikin kautta sekä tutustuttiin Sari Palmgrenin teoksen The Earth Song liikemateriaaliin. Teos esitetiin Kanneltalossa 30.3.16 klo 19. 


MNO teki vuonna 2016 yhteistyötä sekä Q-teatterin että Helsingin Taiteilijaseuran kanssa. Keväällä 2016 Q-teatterin kanssa yhteistyössä toteutettu työpaja Ihanien ihmisten kerho syntyi aktiivisten kannelmäkeläisten toiveesta. Helsingin Taiteilijaseuran TAIDEKEHÄ-hankkeen Urbaaniluonto-yhteistyöprojekti yhdisti kaupunkiviljelyä, tanssia ja kuvataidetta. Projekti koostui maksuttomista ja osallistavista viljelytyöpajoista, tanssi- ja kuvataidetyöpajoista, yhteisöpuutarhan perustamisesta Sitratorille ja Antinniitylle sekä elo-syyskuussa järjestettävistä Sadonkorjuu-iltamista. Projektiin ottivat osaa niin paikalliset asukkaat, päiväkodit ja koulut kuin palvelutalot, työpaikat ja harrasteryhmät. Vetäjinä projektissa toimivat koreografi Jenni Koistinen, puutarhapedagogi Janne Länsipuro ja kuva- ja performanssitaiteilija Jenny Suhonen. 

Monialainen ja poikkitaiteellinen Urbaaniluonto-projekti laukaistiin käyntiin keskiviikkona 30.3. Kanneltalon aulassa Sari Palmgrenin The Earth Song –esitysten yhteydessä. Kylvötapahtumassa kuka tahansa pystyi liittymään mukaan siementen kylvämiseen. Kasvin sai viedä kotiin kasvamaan ja tuoda osaksi yhteisöpuutarhaa myöhemmin kesällä. Kaikille avoimet työpajat järjestettiin keskiviikkoisin 6.4.-22.6. klo 18-20 Kanneltalon aulassa. Projekti alkoi viljelyn merkeissä ja vaihtui toukokuussa maanmuokkaus- ja istutustöihin. Elokuussa puolestaan päästiin näkemään ja kokemaan, mitä puutarhassa on tapahtunut kesän aikana. Työpajoja ohjasi puutarhapedagogi Janne Länsipuro. Työpajoissa myös havainnoitiin kasvien kasvua piirtämällä kuva- ja performanssitaiteilija Jenny Suhosen johdolla. Projektiin pystyi osallistumaan kokonaisuudessaan tai mukaan oli mahdollista pistäytyä myös vierailemassa.


Osana Urbaaniluonto-projektia tai itsenäisenä kokonaisuutena pystyi osallistumaan kuva- ja performanssitaiteilija Jenny Suhosen ohjaamaan O-ma-lo-vi-työpajaan, jossa Kannelmäen ympäristöä pyrittiin havainnoimaan uusilla tavoilla. Tavoite oli etsiä yhteisiä voimauttavia paikkoja, jotka siivotaan roskista. Roskia tutkittiin löytöretkeilijän tavoin, mitä kaikkea paikassa oli aikaisemmin tapahtunut. Löytyneet roskat dokumentoitiin ja niistä rakennettiin myös näyttely Kanneltalon vitriineihin.


Toukokuun aikana oli myös tanssitaiteilija Jenni Koistisen Luontotanssi-työpaja, joka järjestettiin neljän kerran sarjana maanantaisin 2.-23.5.16 klo 18-20 ja toisen kerran elokuussa. Lähtöpaikkana toimi Kanneltalon konserttisali. Työpajoissa havainnoitiin kehollisesti ja liikkeen keinoin luontoa ja luonnonpaikkoja lähiöympäristössä, herkistyttiin paikkojen erilaisuudelle ja erityislaatuisuudelle, yksityiskohdille ja yllätyksille sekä etsittiin tanssin villiä luontoa. Työpajoissa oli mukana live-muusikko ja ne toimivat samalla instant-esityksinä. Elokuussa työpajassa jokainen osallistuja loi oman liikekäsikirjoituksen. Näistä muodostettiin yksi yhteinen koreografia, joka esitettiin osana Sadonkorjuu-iltamia. Työpajoihin pystyi osallistumaan osana Urbaaniluonto-projektia tai itsenäisenä työpajana. 

Kesällä starttasi myös Flash Mob –projekti, jossa liikuttiin taiteen ja kansalaisaktivismin rajapinnoilla. Projekti tarjosi Kaarelan alueen asukkaille mahdollisuuden suunnitella erilaisia julkisissa tiloissa toteutettavia tempauksia. Mentoreina toimivat tanssitaiteilijat Sari Palmgren ja Jukka Tarvainen. Projektissa kuultiin myös eri järjestötahojen aktivisteja (mm. Greenpeace, Maan ystävät ja Animalia). Projekti alkoi 2.6.2016. Syksyllä 2016 nähtiin Kaarelassa sekä eri puolilla Helsinkiä kuusi erilaista osallistujien toteuttamaa flash mobia vallan, identiteetin ja ympäristön teemoista. 


Syksyllä jalkauduttiin ulos tanssimaan myös tanssitaiteilija Jukka Tarvaisen ohjaaman Noin kolmen kilometrin liike –työpajan merkeissä. Työpaja oli kokemuksellinen ja esityksellinen tanssityöpaja, jossa Kannelmän alueen luonnollista ja rakennettua ympäristöä havainnoitiin tanssin ja liikkeen keinoin rakentaen samalla siinä hetkessä syntyvää esitystä. Noin kolmen kilometrin pituisen lenkin tekevään kulkueeseen pystyi liittymään mukaan matkan varrella tai mukana voi tanssia koko reitin. Työpaja muodosti Luontotanssi-työpajan kanssa toisiaan tukevan kokonaisuuden, mutta siihen pystyi ottamaan osaa myös itsenäisenä työpajana. 


Helmikussa ja joulukuussa 2016 oli Sari Palmgrenin ja dj Tuomas Norvion yhteistyössä toteuttama CLUB-ilta Kanneltalon näyttämöllä. Tässä esityksellisessä työpajassa tanssittiin musiikin ja valojen täyttämässä tilassa. Illan alussa käytiin läpi improvisaatiorakenne, jonka puitteissa tanssi eteni. Osallistujat pystyivät ottamaan osaa CLUBiin omalla tavallaan liikkuen tai katsoen. Lopuksi rentouduttiin ja keskusteltiin illan kokemuksista. 

Minun nimeni on - Kannelmäki 2017


Aidatut unelmat, valokuva: Uupi Tirronen
Kaarelassa puutarhat muuttuivat tanssitaiteen näyttämöiksi vuonna 2017.

Jo viidettä vuotta Helsingissä Kaarelan alueella arkea elähdyttänyt Zodiak – Uuden tanssin keskuksen taidehanke Minun nimeni on (MNO) toi alueelle monipuolista taidetoimintaa, yhteisöllistä kaupunkikulttuuria sekä helposti lähestyttäviä mahdollisuuksia osallistua taiteen tekemiseen. Vuonna 2017 hankkeen tiimoilla työnnettiin kädet multaan, voimaannuttiin puutarhan hoidosta, tanssittiin puutarhoissa sekä kokoonnuttiin loppukesäisessä illassa katsomaan esityksiä.

Elokuussa alueen puutarhat muuttuivat tarinoiden, salaisuuksien ja tanssin näyttämöksi koreografi Sari Palmgrenin uuden teoksen puitteissa. Elokuussa ensi-iltansa saanut esitys Aidatut unelmat on kävelyteos, jonka aikana katsojat kulkevat opastetun reitin Kannelmäen puutarhojen ja alueen luontokohteiden kautta Malminkartanon omenatarhaan. Teoksen esiintyvän ryhmän runko muodostui paikallisista asukkaista. Teokseen osallistui paikallisia myös lainaamalla puutarhansa esityksen näyttämöksi. Teos on osa Kanneltalon 25-vuotisjuhlaa sekä Zodiak – Uuden  tanssin keskuksen ja Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa.

Yksi tärkeä työskentely- ja tapahtumapaikka hankkeessa on kauppakeskus Kaaren takana sijaitseva Antinniitty, jolle on perustettu 10 aarin kokoinen yhteisöllinen puutarha. Puutarhalla alueen asukkaat voivat kokoontua yhteen nauttimaan puutarhanhoidosta puutarhuri Janne Länsipuron opastuksessa. Antinniitty on myös paikka taiteelle, elämyksillä ja esityksille. Viljelyn rinnalla puutarhalla järjestettiin projektin yhteistyökumppanin Helsingin Taiteilijaseuran taidetyöpajoja sekä koreografi Jenni Koistisen Puutarhatanssit-työpajoja, joissa puutarhaa lähestyttiin kehon aistien kautta ja liikkeen keinoin.

Syyskuun 16. päivä Antinniityllä järjestettiin taidetapahtuma satokauden kunniaksi. Sadonkorjuujuhlaa oli toteuttamassa mm. Kannelmäen peruskoulu oppilaat.Ei kommentteja:

Voit kommentoida klikkaamalla tekstin otsikkoa. Tekstin lopusta löydät kommentointi-linkin.

© Zodiak – Uuden tanssin keskus