lauantai 17. joulukuuta 2016

Urbaaniluonto: kaupunkiviljelyä, taidetta ja monialaista oppimista

Valokuva: Sanna Blomberg
Vuoden 2016 alussa Minun nimeni on –hanke aloitti kaupunkiviljelyä, taidetta ja monialaista oppimista yhdistävän Urbaaniluonto-projektin yhteistyössä Helsingin Taiteilijaseuran ja Kanneltalon kanssa. Tavoite on tuoda alueelle lisää kaupunkikulttuuria, tarjota mahdollisuuksia taiteen tekemiseen ja kokemiseen sekä tarjota ympäristökasvatuksellista toimintaa. Vuoden aikana Kauppakeskus Kaaren viereiselle Antinniitylle perustettiin kaikille avoin hyötykasvipuutarha, jossa ei ole yksityisiä palstoja vaan sitä hoidetaan ja satoa korjataan yhteisesti. Projektin puitteissa myös Kannelmäen juna-aseman viereistä Sitratoria elävöitettiin viljelmillä sekä kukilla.

Kaupunkipuutarha ympäristönä kokemuksille ja oppimiselle
Urbaaniluonto-puutarhat ovat paikkoja viljelylle, yhdessäololle ja taiteelle. Kasvukauden ajan viljelystä innostuneet alueen asukkaat kokoontuivat yhteen joka keskiviikkoilta viljelytalkoiden merkeissä. Vuonna 2016 puutarhoilla viljeltiin mm. kurpitsaa, kaalia, yrttejä, juureksia, selleriä sekä papuja. Kaikille avointen viljelytalkoiden rinnalla puutarhalla on voinut osallistua taiteilijavetoisiin tanssi-, musiikki- ja taidetyöpajoihin sekä nauttia taiteesta tunnelmallisissa sadonkorjuujuhlissa. Projektia vetävät puutarhuri Janne Länsipuro, tanssitaiteilija Jenni Koistinen ja kuva- ja performanssitaiteilija Jenny Suhonen.

Valokuva: Katja Kirsi
Projektiin osallistui myös Kannelmäen peruskoulun luokkia, joille puutarhaympäristö tarjosi mahdollisuuden oppiainerajat ylittävään luovaan, monialaiseen ja yhteisölliseen oppimiseen. Viljely-, tanssi- ja kuvataidetyöpajoissa oppilaat tutustuivat kaupunkiluontoon, vuodenkiertoon, kasvuprosesseihin ja luontosuhteeseen erilaisista näkökulmista. Lisäksi toimintaan osallistui päiväkoti Timotein lapsiryhmiä, joiden kanssa toteutettiin oma puutarha päiväkodin pihaan ja syvennettiin puutarha-kokemuksia kuvataide- ja tanssityöpajojen kautta.

Valokuva: Karoliina Rovala
Satokauden taidetapahtuma Antinniityllä
Projekti huipentui Urbaaniluonto-sadonkorjuujuhliin. Kolmipäiväisten juhlien ohjelmassa nähtiin muun muassa kolme ammattitaiteilijoiden toteuttamaa tanssiteosta: Hanna Pajala-Assefan ja Guy Dowsettin sensoriteknologiaa hyödyntävä teos Sounds Of Terra, Leena ja Jukka Gustavsonin teos Kompostikumppanuutta sekä Henna Räsäsen ja Sebastian Björkmanin teos Garden Dap.
Tanssiteokset oli luotu Kannelmäen peruskoulun 1-, 2- ja 6-luokan tekemien puutarha-aiheisten tanssikäsikirjoitusten pohjalta.

Valokuva: Terhi Pursiainen
Sadonkorjuujuhlissa nähtiin lisäksi kaikille avoimella teoskurssilla valmistunut Jenni Koistisen tanssiteos Puutarhatanssit sekä MNO:n mentorointiryhmän Triitanssijoiden teos Mitä puut tekevät syyskuussa? Lisäksi juhlissa nähtiin bändejä, tulitaidetta, ääni-installaatio, kuvataide- ja musiikkityöpajoja, hevoskärryajelua sekä nautittiin Labby Catering -katukeittiön satokauden kasviksista valmistettua herkullista ruokaa.

Valokuva: Jenni Koistinen
Projekti jatkuu vuonna 2017! Tervetuloa mukaan aloittamaan kasvukausi ja laukaisemaan projekti käyntiin Kanneltalolle 28.3. klo 12-18. Sitä ennen voit osallistua Antinniityn yhteisöpuutarhan toimintaan somessa. Liity Antinniityn yhteisöpuutarha –ryhmää täältä. Mukaan voi tulla missä projektin vaiheessa tahansa! Lue ensi vuoden toiminnasta lisää täältä.


Valokuva: Katja Kirsi




Ei kommentteja:

Voit kommentoida klikkaamalla tekstin otsikkoa. Tekstin lopusta löydät kommentointi-linkin.

© Zodiak – Uuden tanssin keskus